Az idegeink védelmére

Mindig elcsodálkozom azon mennyi gyönyörűséget tudott létre hozni, megalkotni a természet. A sok csoda között például itt van az oroszlánsörény, illetve süngomba. A gomba 2018-ban elnyerte az előkelő, év gombája címet.

De mint olvashatjuk a Sokszínű vidék bejegyzésében, nagyon hasznos is, mert egészségünket igen hatékonyan támogathatjuk ezzel a gombával is.

A süngomba gyógyító hatása

A háborítatlan, üde bükk- és tölgyerdőkben termő parazita és szaprobionta faj. Különleges megjelenése, ehetősége és gyógyhatása miatt hazánkban valószínűleg gyűjtik, de 2005 óta védett, így gyűjtése tilos. Termeszthető faj. A süngombát a tradicionális kínai népgyógyászatban nem csak aromái, hanem gyógyító tulajdonságai miatt is becsülik. Mivel a gomba kiegyensúlyozó hatással bír a pszichére és a közérzetre, többek között stressz és különböző megterhelések esetén is bevetik. A gyomor- és béltraktusra gyakorolt előnyös befolyását is megfigyelték, ezért a süngombát gyomornyálkahártya-gyulladás vagy gyomor- és bélfekély esetén is használják. Az újabb kutatások különösen érdekesek, amik bizonyítják ennek a gyógygombának az idegsejtekre gyakorolt előnyös hatását.

Forrás:https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2017/10/23/sunirol-kapta-nevet-a-2018-as-ev-gombaja/

 

Ezt az igen hasznos gombát a DXN kínálatában is megtalálhatjuk, és könnyűszerrel hozzájuthatunk.

Oroszlánsörény gomba (Lion’s’Mane )

 

DXN Lion’s Mane tabletta
Az oroszlánsörény gomba (Hericium erinaceus) rendkívül tápláló és értékes gyógygomba, melyet Kínában és Japánban évszázadok óta fogyasztanak. Szinte az összes fontos aminosavat tartalmazza, emellett ásványi anyagokban, poliszacharidokban, adenozinban és fehérjében gazdag.
120 db-os kiszerelésben kapható.

 

Az oroszlánsörény gomba az egyik leghíresebb gomba a keleti történelemben és a hagyományokban, gyógyászati célokra használják Kínában és Japánban már évszázadok óta.

 

A legenda szerint, akik  rendszeresen fogyasztják a gyógygombát acél idegeik lesznek és kiváló memóriájuk, mint egy oroszlánnak!

A gomba kínai neve: majomfej gomba, a kínai kultúrában ez a gomba fejedelmi ételnek számít.

Japán neve: Yamabushi-take a gomba rejtőzködő életmódjára utal, hisz a (főleg buddhista) hegyi remetéket nevezik japánul yamabushi-nak.

A gomba első nyugati említése 1794-ben történt és C.H. Persson nevéhez fűződik.

A legjelentősebb és legértékesebb tulajdonsága a Lion’s Manenak az a képessége, hogy ösztönzi az Idegi Növekedési Faktor ( NGF) szintézisét és elősegíti a myelinizáció folyamatát, vagyis az idegsejtszövetek kialakulását!

A megnövekedett NGF termelés javíthatja az agy funkcióit, lassítja az öregedési folyamatokat így gátolja az időskori szenilitás vagy a még rosszabb Alzheimer kór kialakulását!

Szinte az összes aminosavat tartalmazza, emellett tápanyagokban, ásványi anyagokban, poliszacharidokban,adenozinban és fehérjében gazdag.

Segít az egészség  fenntartásában, megerősíti az emésztőrendszert. Elősegíti a könnyebb emésztést, enyhíti a gyomor, a nyombélfekély és krónikus gyomorbetegségek okozta problémákat.

 

Az oroszlánsörény gomba főbb hatóanyagai

 • poliszacharidok
 • adenozin ( a sejtek energiaforgalmában játszik fontos szerepet)
 • omega-9 zsírsav
 • fehérjék és esszenciális aminosavak ( olyan aminosavak, amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani)
 • nyomelemek és ásványi anyagok, pl. foszfor (P), vas (Fe), kálium (K),kálcium(Ca), B1- és B2-vitamin.

 

Főbb hatásai

A hagyományos kínai gyógyászatban máig használt gyógygomba hatásait számos modern kutatás támasztja alá. Kínai, japán, koreai, és amerikai kutatók munkái alapján a süngomba az alábbi gyógyhatásokkal bír:

 • Megszüntetheti a refluxot
 • a hagyományos kínai gyógyázsatban a gyomor- és bélbántalmak, valamint ideggyengeség és általános kimerültségi állapot kezelésében használják
 • támogatja a szív- és érrendszert, csökkenti a vérnyomást és a szérum koleszterin szintjét
 • javíthatja a gyomor és bélrendszer funkcióit így segíti az emésztési tónusokat hatékony a székrekedés megelőzésében és a gyomor vagy nyombél fekély megakadályozásában
 • baktériumellenes
 • tumor ellenes, fékezi a tumorok növekedését ( a természetes ölősejtek, T-sejtek és B-sejtek, valamint a makrofág-függő immunválaszok stimulálásával )
 • általános immunerősítő
 • antioxidáns hatású
 • citotoxikus ( A kemoterápiás gyógyszerek citotoxikus hatásuk révén pusztítják el a gyorsan burjánzó rákos sejteket.)
 • vérzsír- és vércukorszint csökkentő
 • anti-aging (öregedésgátló ) hatású -javítja a memóriát, megakadályozza a feledékenységet és serkenti az agy működését
 • időskori elbutulás ( dementia ) ellenes hatása van

 

Tudjátok mi jellemző a nyugtalan láb szindrómára?

Nehéz leírni,mindenféle kellemetlen bizsergető, égető, zsibbadás, meg mintha ezer hangya mászkálna rajtad, és mindez akkor amikor éppen álomba szenderülnél.

Csak akkor szűnik meg, ha ide-oda rakosgatod a lábad, felkelsz sétálni vagy maszírozod a problémás területet. Sajnos én tudom milyen érzés, -tapasztalatból. Évtizedek alatt ezt is sikerült begyűjtenem, sok más egyéb baj mellé.

Mi a vége? Fáradtak, kialvatlanok vagyunk, csökken a teljesítményünk,az immunrendszerünk meg legyengül.

 

Kinél fordulhat elő? Nőknél, férfiaknál egyaránt, kivétel nincs!

 

Mi okozza? Még igazából nem tudták kideríteni, folynak a kutatások.Azt olvastam, hogy leginkább a perifériás idegrendszer károsodása ( amit okozhat cukorbetegség is), a dopamin anyagcsere zavara, de a kialakulás kockázatát vashiány, a láb nem megfelelő vérkeringése, a gerinc idegi problémái, vese rendellenesség, de például akinek alvási aphnoé-ja van nála is jelentkezhetnek a tünetek.

Hogyan lehet kezelni?

 

Ki kell szűrni mindent ami ezeket a tüneteket okozhatja. Így például a vashiányos anémiát, a cukorbetegséget, ízületi gyulladást, Parkinson-kórt, és bizonyos gyógyszereket ami a bajok okozója lehet.

Ha mindez sikerült, jöhet az életmódváltás, súlyosabb esetekben a központi idegrendszerre ható gyógyszeres kezelés.

Én itt tartottam, a gyógyszeres kezelésnél, már három különböző pirulát szedtem, csak erre a problémára, amikor megismerkedtem a Lion’s Mane gyógygombával, és elkezdtem szedni.

Ma már a gyógyszereket nem szedem, csak az oroszlánsörény és a Ganoderma gyógygombákat. Azt nem mondom, hogy teljesen meggyógyultam, de javult az állapotom. A lábam ugyan nem lett olyan mint újkorában, de most már igen ritkán jön elő az a bizonyos probléma, hogy ide-oda pakolom a lábam, meg hogy derékig zsibbad, bizsereg a törzsem.

Nekem már ezért is megérte, hiszen nem szintetikus mérgeket tömök magamba, és az idejét sem tudom mikor vettem be fájdalom csillapítót.

 

Érdekel a termék? 

Ahhoz, hogy kedvezményesen vásárolj, kattints a Regisztráció feliratra!

 

 

Felhasznált irodalom:

Dr. Lelley, Jan: A gombák gyógyító ereje:mikkoterápia az egészség szolgálatában. Ford. dr.Lelley János. Budapest: Mezőgazda Kiadó, 1999. 155p.ISBN963 9121 74 6

Wang Jinn-Chyi et al:Hypoglicemic effect extract Hericium erinaceus. In: Journal of the Science of Food and Agriculture, 2005. vol.85. Issue 4. pp.641?646

(1) Forrás: Lee, Jong seok et al.:Study of Macrophage Activation and Structural Characteristics of Purifield Polysaccharides from the Fruiting Body of Hericium erinaceus. In:Journal of Microbiology and Biotechnology, 2009. vol.19.no.9.pp.951?959.

Mi kell a...

Természetesen a legjobb minőségű vitaminok és tápanyagok! Mégis a betegségek okozója bizonyíthatóan, nem valami, hanem valaminek a hiánya! Az emberek többsége, ugyanis, minőségi éhezésben él!...

A ganoderma gyógygomba...

  Mi az a ganoderma? Egy csodálatos gyógygomba! A gyógygombák királya! A hagyományos kínai gyógyászatban évezredek óta megkülönböztetett tisztelet övezi a ganodermát, vagy más néven...