Spirulina – az immunerősítés verhetetlen bajnoka, egy szuper táplálék

 

Az immunerősítés verhetetlen bajnoka a spirulina alga. Számos területen bizonyult rendkívül hatékony segítőtársnak, így kiváló étvágycsökkentő hatása által nagy segítség a fogyni vágyóknak. Kiválóan serkenti az emésztést, komoly szerepe van a rákmegelőzésben, az inzulinszint normalizálásában és a vitalitásunk megőrzésében.

Mintegy 4000 hatóanyaga által – amelyek közül is említést érdemel a magas ásványi anyag, omega-3 zsírsav, Gamma-linolsav (GLA), fehérje és klorofill tartalma –minden túlzás nélkül elmondható, hogy Földünk talán legértékesebb tápláléka.

De amiben szinte teljesen verhetetlen, az a spirulina alga immunerősítő hatása.

Hiszen a spirulina kiváló vírusellenes hatással is rendelkezik, tudományos kísérletek igazolják, hogy a herpesz-, influenza- és a HIV-vírusok terjedését is jelentős mértékben gátolhatja.

Lapozd át a spirulinát bemutató füzetet itt!

 • Normalizálja a bélflórát, antibakteriális hatással bír.                                                    
 • Csökkenti a vérnyomást.
 • Megelőzi a szabad gyökök megjelenését.
 • Csökkenti a lipid- és koleszterinszintet, helyrehozza a kolineszteráz aktivitását.
 • Erősíti az immunrendszert.
 • Ellenáll a rosszindulatú képződményeknek.
 • Elősegíti a terhesség bekövetkeztét és normális lefolyását.
 • Normalizálja az anyagcserét, többek között a fehérjéét.
 • Segíti a szervezet pH-ját lúgossá tenni.
 • Könnyen emészthető, természetes vas forrás!
 • Természetes vitaminforrás!
 • Vérképző és vitalitásnövelő.
 • Méregtelenít.
 • Csökkenti az étvágyat.
 • Segíti az emésztést.
 • Lúgosítva segíti a fogyást.
 • Összetevői kedvezően befolyásolják az étvágytalan gyerekek növekedését.

Spirulina – mikroszkopikus vízinövény, több mint 500 millió éve terem a földön, az emberi szervezet számára rendkívül értékes anyagok kombinációját tartalmazza.

Némely közülük meglehetősen ritka és a növényi élelmiszerekben gyakorlatilag nem található meg. A WHO adatai szerint a spirulina tápértéke nagyobb bármilyen ismert élelmiszernél vagy orvosi készítménynél. A legjobb “super food”-ok (= szuper élelmiszer) egyikének nyilvánítja. A NASA űrutazások alkalmával is használja, mivel koncentrált formában tartalmaz sokféle vitamint és nyomelemet. A spirulina képes visszaadni a sejtek energetikai memóriáját: a meggyógyult sejt elfelejti az elszenvedett betegséget. A Kísérleti Radiológiai Intézet adatai szerint a spirulina szedésekor már egy hónap alatt 67%-kal csökken a stroncium mennyisége a szervezetben. Majdnem ilyen gyorsan tisztul ki a cézium-137 is.

A spirulina a legértékesebb és a legharmonikusabb táplálék az emberi szervezet számára, 1 grammja egyenértékű 1 kg zöldség tápértékével.

Összetevői:

1. Proteinek: fehérjék, részarányuk eléri a 60-70%-t. Könnyen beépülnek (65-80%), a sejtek fő építőanyagai. A fehérjehiány fáradtságot, étvágytalanságot, növéskéslekedést, és a vízegyensúly felborulását okozza.

2. 18 aminosav, köztük 8 pótolhatatlan.

3. Vitaminok: B1, B2, B5, B6, B9, B12, A, E, C, PP és mások.

4. Mikroelemek: vas, jód, kalcium, nátrium, kálium, réz, magnézium, mangán, cink, foszfor, szelén, króm, vanádium. A króm a perifériás idegrendszer számára nagyon hasznos. A vanádium részt vesz a zsír- és szénhidrát-anyagcserében, a krómmal együtt javítja az inzulin-anyagcserét, serkenti az inzulin termelését. A szelén sorvasztja a ráksejteket, lassítja az öregedést.

5. Nukleinsavak (DNS és RNS), amelyek a legfontosabb funkciókat töltik be a genetikai információ tárolásában és átadásában.

6. Klorofill: a szerves vas forrása. Zöld vérnek is nevezik. Méregtelenítő hatással rendelkezik, megtisztítja a vért az ártalmas anyagoktól és a salakoktól.

7. Enzimek: serkentik a bőr anyagcseréjét és a sebek gyógyulását, feltétlenül szükségesek az emésztéshez, az agy működéséhez, a szervek és a szövetek regenerációjához. Minden szerv és szövet rendelkezik saját enzimkombinációval, mert minden egyes enzim csak egy biokémiai folyamatot aktivál. Az enzimek nagyon hőérzékenyek, és magas hőmérsékleten bomlásnak indulnak. Emiatt ahhoz, hogy a szervezet elegendő enzimmennyiséghez jusson, nyers élelmiszereket kell fogyasztani.

8. Többszörösen telítetlen zsírsavak – köztük a gamma-linolénsav, amelyet az Omega-6 típusú savakhoz sorolnak. Csökkenti a magas vérnyomást, részt vesz a zsír anyagcseréjében, serkenti a sejtek szaporodását, erősíti az immunrendszert, megelőzi a gyulladásos folyamatokat, a szív- és érbetegségeket.

9.  A fikocianin lassítja a rákos sejtek szaporodását, serkenti az immunrendszert.

10. Mannitol.

11. A Q10-hez hasonló koenzim az ételből energiát nyer és elosztja azt a szervezet minden egyes sejtjében.

“Néhány mikroalgának nagyon kedvező összetétele van az immunterápia szempontjából. A spirulina alga sejt szintű védelmet nyújt kivételesen magas béta-karotin (provitamin-A) és klorofill tartalma által, a benne található növekedési faktor (CGF) olyan mértékben stimulálja az immunrendszert, hogy az számos degeneratív betegség kezelésében játszhatna szerepet. A spirulina gazdag phycocyaninban, ami egy rákmegelőző tulajdonságokkal bíró pigment. A spirulina ráadásul a leggazdagabb növényi forrása a gamma-linolénsavnak (GLA), ami egy zsírsav, amely erősíti az immunrendszert és gátolja a túlzott sejtosztódást.”
Paul Pitchford: Healing With whole Foods

Afrika középső részén, a Csád-tó vidékén a bennszülöttek sem ismerik a modern kor betegségeit – mindig egészségesek, és majdnem mindegyik hosszú életű. Az életmódjukat kutatva a tudósok megfigyelték, hogy a bennszülöttek az étkezésekhez a tóban található vízinövényeket is felhasználják. Ezeket a növényeket is spirulinának hívják.

Az algákban az élethez szükséges szinte minden anyag megtalálható, természetes egyensúlyba rendezve. Egyetlen mesterséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal ellátott étrend-kiegészítő sem tudja utánozni ezt a természet alkotta összhangot.

A spirulinának nevezett alga több mint 100 éltető anyagot tartalmaz. Vitaminokat, ásványi sókat, fehérjéket, és más alap szükségleteket kielégítő anyagokat.

Egy tudományos értekezésben japán tudósok azt állították, hogy a súlyos cukorbetegségben szenvedőknél a spirulina 8 heti szedése után a cukorérték az enyhe lefolyású cukorbetegek szintjére csökkent. Az értekezésben azt is leírták, hogy Japánban sokan szednek spirulinát. A páciensek 45%-a a szert különböző betegségek ellen, 25%-a pedig cukorbetegség ellen szedte. A klinikai megfigyelések igazolták náluk, ha a spirulinát a cukorbetegség tüneteinek mérséklésére veszik be, meglepően jó eredményt lehet elérni. A Rákos és Kardiovaszkuláris Betegségek Osakai Központjának kutatói megerősítették, hogy a spirulina kivonat szedése pozitív hatással lehet a szervezetben a rák ellen harcoló immunsejtek képződésére.

Állatokon végzett, illetve egyéb kutatások bizonyították évtizedeken át a spirulina immunrendszer-aktiváló hatásait.

Ez utóbbi tanulmány szerint a spirulina egy meleg vizes kivonatának szájon át történő szedése elősegítette, hogy az immunrendszer természetes pusztítóknak (natural killer 8211; NK) nevezett falósejteket állítson elő, amelyek a rák ellen küzdő immunsejtek.

Önkéntesek vérének elemzésével a csoport kimutatta, hogy jelentősen megnőtt a termelt NK sejtek száma, valamint hogy az ilyen NK sejtek pusztító képessége is fokozódott.
Még több kutatás szükséges ezen eredmények megerősítésére és kiegészítésére, de ez a tanulmány megmutatta, hogy a spirulina rendelkezik a rák elleni küzdelem lehetőségével.
Az is nyilvánvaló, hogy a spirulina szedése védelmet adó, természetes pusztító sejtekkel vértezi fel a szervezetet, amelyek azonnal kifejthetik tevékenységüket a rákos sejteken, mihelyt azok kialakulnak, így megelőzve a rák támadását.
(Forrás: NewsRx.com, 2002. május 23.)

A világ teljes biomassza- (azaz összes élőanyag) mennyiségének mintegy egyharmadát algák teszik ki. Ahogy a gombákból léteznek ehető és mérgező változatok, úgy az algáknak is vannak emberi fogyasztásra alkalmas és toxikus fajtái. Már az 1970-es években minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a Spirulina platensis az ehető algafajok közé tartozik. Azóta a tudomány arra is fényt derített, hogy ez még nem minden, mert sok egyéb előnnyel is jár, ha spirulinát fogyasztunk.

Miért érdemes spirulinát fogyasztani?

Csökkenti a vér koleszterinszintjét és azon belül is a káros hatású LDL-koleszterin koncentrációját, miközben növeli az érvédő HDL-koleszterin arányát.
Antioxidánsai védik a szervezetet a rákkeltő szabad gyököktől, erősítik a szervezet immunrendszerét, lassítják az öregedés folyamatát.
Enzimgarnitúrája segíti az anyagcsere és az emésztés egyensúlyának fenntartását.
A spirulina, tartalmaz egy fitotápanyagot, ami az agy és az idegek sérülése esetén képes segíteni azok újra felépítésében. Emiatt alkalmazzák Alzheimer és Parkinson betegségek kezelésében.
A Spirulina és a Chlorella esetében is több klinikai kísérlet igazolta, hogy hatékonyan csökkenti a rák kialakulásának veszélyét és meglévő daganatok esetén is hatékony kezelési mód.
Mérsékli a fáradtságérzetet. Komplex vitamin- és ásványianyag-tartalma az erő és az egészség biztosítéka.
Elsősorban béta-karotinból, D-, K- ill. B-12-vitaminból, valamint vasból, mangánból és magnéziumból tartalmaz jelentős mennyiséget. A szervezetben A-vitaminná átalakuló béta-karotinnak különösen gazdag forrása. Már 1-2 g spirulina fedezi napi A-vitamin-szükségletünket.
Növeli a hasznos baktériumok (elsődlegesen a laktobacillusok) részarányát a bélflórában.
Telítetlen zsírsavai és B-vitaminjai kedvezően befolyásolják a haj és a bőr állapotát. Baktérium- és vírusellenes tulajdonsága révén bizonyos bőrbetegségek (pl. pikkelysömör, herpesz, pattanások) ellen is hatékonyan alkalmazható. Gátolja továbbá pl. az influenza vírusának szaporodását. Rákellenes hatását jelenleg nagy erőkkel kutatják.
Fikocianin tartalma jótékonyan hat a csontvelő regenerációjára, ezért fogyasztása különösen ajánlott sugárkezelések után. Ennek azért van különös jelentősége, mert a fikocianin növényekben egyáltalán nem fordul elő.
Csökkenti a nehézfémek és egyes gyógyszerek vesekárosító hatását
Mivel jelentős mennyiségű esszenciális aminosavat és a növényi táplálékokból teljes mértékben hiányzó B12-vitamint tartalmaz, a vegetáriánusok ideális táplálékkiegészítője.
Összetevői kedvezően befolyásolják az étvágytalan gyerekek a növekedését.
Kismamák is fogyaszthatják.

A spirulina különösen hasznos a következő esetekben:

Azoknak az emberek, akiknek rossz az emésztésük, vagy a felszívódás az emésztőrendszerükből. Ezek a mikroalgák igen könnyen emésztődnek és jól szívódnak fel.

Emberek gyenge vitalitással és vérszegénységgel.

Akik sok állati fehérjét fogyasztanak. A mikroalga proteinje ezekkel szemben könnyen emészthető és messze egészségesebb amiatt, hogy egyensúlyban tartalmazza az ásványi anyagok nagy választékát.

Azoknál, akik sok finomított és előre gyártott élelmiszert esznek.

Azoknak az embereknek, akik rendszeresen szednek gyógyszereket.

A spirulina védi a veséket és a májat.

Különösen ajánlott azoknak, akik el vannak hízva vagy túlsúlyosak. Az étkezések előtt elfogyasztott 2-3 gramm spirulina megfigyelések szerint hozzájárul az étvágy és a testsúly csökkentéséhez.

Azoknak, akik fizikai terhelésnek vannak kitéve és/vagy testépítő gyakorlatokat végeznek rendszeresen.

Akik úgy érzik, hogy lecsökkent az energiaszintjük, könnyen fáradnak és lehangoltak emiatt.

Egészségvédő élelmiszer

A természetből gyűjtött algák fogyasztása több népnél már évszázadokkal ezelőtt sem volt ritka. Mexikóban, a Tenochtitlan-tó mellett a Spirulina maxima felhasználásával készített kékeszöld színű sütemény az aztékok kedvelt eledele volt. Közép-Afrikában, a Csád-tó környékén élő Kanembou-törzs tagjai pedig dihének nevezett, főzelékszerű ételt állítottak elő spirulinából. Az utóbbi 20-30 évben a világ számos országában elkezdték termelni a Spirulina platensis és Spirulina maxima cianobaktériumokat. Élelmiszerként csak steril körülmények között előállított, ellenőrzött minőségű, káros anyagoktól mentes spirulina használható fel. A biomassza nagyüzemi előállítása jelenleg kizárólag nyitott rendszerben (szabadtéri medencékben) történik. A zárt rendszerű technológiát eddig még csak kísérleti, illetve kisüzemi célokra alkalmazták. A spirulina-termelés volumene az utóbbi években világszerte számottevően emelkedett. Jelenleg az előállított biomassza döntő mennyisége emberi fogyasztás célját szolgálja, jellemzően egészségmegőrző élelmiszerként (divatos kifejezéssel health foodként) értékesül.

A klorofill elősegíti a máj, az epe, a vastagbél, a teljes emésztőrendszer, a nyirokrendszer (nyirokvezetékek, nyirokcsomók), a légzőszerveink (tüdő, légcsövek, orr, orrüreg, torok), a vizeletkiválasztó rendszer (vesék, hólyag, húgycső), a bőr (verejték-, könny- és faggyúmirigyek) méregtelenítési folyamatait.

Olyan alapos méregtelenítést végez, hogy azokat a régóta elraktározott és zsírral körbevett savas melléktermékeket és toxinokat is feloldja és kiüríti a testünkből, amiktől az egyszerűbb méregtelenítő diétákkal vagy böjtökkel nem tudnánk megszabadulni.

Mit tartalmaz?

A spirulinát tabletta vagy kapszula formájában hozzák forgalomba.

– A termék szárazanyag-tartalma 93-97%.

– A Spirulina platensis fehérjében rendkívül gazdag, átlagosan mintegy hatvan százalékát teszi ki a fehérje.

– Gazdasági szempontból a biliproteinek (pl. c-fikocianin) a legértékesebbek, ezek a vízoldható kék pigmentek – a zöld klorofillel és a narancssárga béta-karotinnal együtt – okozzák a spirulina jellegzetes kékeszöld színét.

– Zsírsavösszetétele nagyon kedvező, bár jelentős mértékben függ a környezeti feltételektől. Átlagosan mintegy 27-28% telített és 72-73% telítetlen zsírsavat tartalmaz. A zsírsavfrakció 10-30%-a gamma-linolénsav, amely egy viszonylag ritkán előforduló, többszörösen telítetlen, egészségvédő hatással rendelkező zsírsavféleség. Kiváló spirulina-törzsek használata és megfelelő feldolgozási technológia alkalmazása esetén a biomasszának legalább 1%-át teszi ki a gamma-linolénsav-tartalom.

A spirulina gamma-linolénsav tartalma nagyon magas. A GLA szerepe a szervezet működését tekintve rendkívül sokrétű. Egyrészt fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez, másrészt gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a vérnyomást és javítja a keringést. Megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, ezáltal csökken a vérrögök kialakulásának veszélye. Pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet, így csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Javítja az idegrendszeri működést, kiüríti a felesleges folyadékot a szervezetből. Közismerten kiegyensúlyozó hatása van a vércukorszintre.

– Ami vitamintartalmát illeti, a spirulina a béta-karotin leggazdagabb természetes forrása, huszonötször több béta-karotin van benne, mint a sárgarépában.

– Emellett még D-, K- és B12-vitaminból tartalmaz számottevő mennyiséget.

– Sok benne az ásványi anyag is (vas, mangán, magnézium), mégpedig szerves kötésben, vagyis könnyen felszívódó formában.

– A spirulina 65-71% proteinből áll. Ezek a proteinek biológiailag teljesek, ami azt jelenti, hogy megfelelő arányban tartalmazza mind a 8 esszenciális aminosavat.

A legtöbb növényi étel nem teljes értékű, mivel hiányzik belőlük egy vagy több aminosav.

Sajnálatos, hogy szervezetünkből a hiányos táplálkozás következtében hiányoznak a létfontosságú aminosavak. A szervezetnek proteint kell előállítania saját működési problémáinak kijavításához. Ehhez csak oly módon jut hozzá, ha az elfogyasztott élelemben egyidejűleg minden protein összetevő jelen van.

Ha ez nem teljesül, a bevitt aminosavak elvesznek.

Megfelelő protein bevitele esetén is előfordulhatnak emésztési problémák, ez megakadályozhatja az összes összetevő emésztését. A spirulina olyan formában tartalmazza a szükséges aminosavakat, amelyek ötször könnyebben emészthetők, mint a hús vagy a szója protein.

Néhány dolog, ami a DXN Spirulina mellett szól:

– Malajzia éghajlata a legkedvezőbb a spirulina minőségéhez, mivel ott van a legtöbb napsütéses óra, a legjobb a napsugárzás szöge és ereje, így a legfontosabb alkotórész, a klorofill itt képződik legnagyobb mennyiségben benne!

– A DXN-nek saját spirulina-farmja van, ahol a medencéből közvetlenül megy az alga a feldolgozóhelyre, ahol hidegsajtolással a hatóanyagok megtartásával készül a kiválóan emésztődő DXN Spirulina!

Regisztráció előtt szeretnéd megismerni a DXN céget is?

Kattints ide

A DXN Spirulina lett  a legjobb táplálék-kiegészítő és a “Brand of the Year Award 2010” díjat nyerte el, amelyet Yousuf Raza Gilani, Pakisztán miniszterelnöke adott át.

A Cordyceps Sinensis...

A Cordyceps sinensis a hernyók alakjára emlékeztető gomba, a neve is innen származik. Ez a gombafaj 3000 méter feletti magasságokban él, Tibet és Kína mocsárvidékein,...

Mi kell a...

Természetesen a legjobb minőségű vitaminok és tápanyagok! Mégis a betegségek okozója bizonyíthatóan, nem valami, hanem valaminek a hiánya! Az emberek többsége, ugyanis, minőségi éhezésben él!...